Hvete – unormale reaksjoner

mars 5, 2019 / no comments, on Informasjon, Allergi, Informasjon

Definisjon

Hveteallergi er relativt sjelden, men kan være alvorlige. Europeiske studier anslår at rundt 0,5 prosent av alle barn og 0,4 prosent av den voksne befolkningen har hveteallergi. Barn med hveteallergi blir vanligvis bedre med alderen.

Årsak

All matallergi skyldes en overreaksjon fra immunsystemet som feilaktig oppfatter visse proteiner som skadelige. Når du får i deg hveteproteiner vil antistoffer fra immunsystemet gjenkjenne dem og signalisere at histamin og andre kjemikalier må frigjøres for å bekjempe “de farlige stoffene”. Dermed utløses allergiske symptomer.

 

Hvis du får en unormal reaksjon når du spiser hvete skyldes det at kroppen din reagerer på hveteproteiner i maten. Det finnes flere hveteproteiner. Hvilke som gir allergisk reaksjon varierer fra person til person, men vanligvis er det glutenproteiner.

Glutenproteinene danner lommer med luft i en gjærdeig, slik at deigen hever seg godt.

Gluten er en gruppe proteiner som finnes i

 • hvete
 • spelt
 • rug
 • bygg

Symptomer

De vanligste symptomene på hveteallergi er

 • forverring av eksem
 • elveblest
 • magesmerter
 • oppkast eller løs avføring

Imidlertid kan alle typer allergiske reaksjoner oppstå som følge av hveteallergi, også anafylaktiske. Symptomene oppstår vanligvis raskt, gjerne innen tre til fire timer etter inntak av hvete. Ofte oppstår symptomene ved fysiske anstrengelser.

Behandling

Når du har hveteallergi er eneste behandlingen som virker å unngå hvete, rug og bygg. Husk at spelt og triticale også inneholder gluten siden de er varianter av hvete. Havre inneholder ikke glutenproteiner og er i utgangspunktet trygt å spise enten du har hveteallergi eller cøliaki. Men siden vanlig havre ofte er forurenset med hvete er det greit å holde seg til glutenfri havre. Denne er spesialprodusert og tåles av de aller fleste.

Matvarer som ofte inneholder hvete:

 • Alt bakverk
 • Frokostblandinger
 • Uren havre
 • Pasta
 • Panerte produkter
 • Sprøstekt løk
 • Soyasaus
 • Lakris
 • Saus
 • Supper

Vær også oppmerksom på at hvete kan være tilsatt i krydderblandinger, marinade, godteri, snacks, pålegg og desserter.

Hvetestivelse er fremstilt av hvete men inneholder vanligvis så små mengder gluten at de aller fleste kan spise produkter med hvetestivelse.

Les varedeklarasjonen nøye hver gang. Her får du mer informasjon om merking av matvarer.

 

Diagnose

Allergi, intoleranse eller cøliaki?

Det er flere årsaker til at man kan reagere på hvete og det er viktig å vite forskjellen på allergi, intoleranse og cøliaki.

Allergi

Når legen skal finne ut om du er allergisk mot hvete er sykehistorien din det aller viktigste hjelpemiddelet.

 • Hvilke matvarer gir deg plager?
 • Hvilke plager får du?
 • Hvor raskt kommer plagene etter at du har spist hveteprodukter?

Allergitester er til liten hjelp i diagnostiseringen. Svært mange har allergiantistoffer mot hvete uten at det foreligger en hveteallergi. I de aller fleste tilfellene er en positiv allergitest uttrykk for en kryssreaksjon mellom hvete og gress hos pollenallergikere. Imidlertid kan vi ved hjelp av en egen teknikk (rekombinante allergener) påvise spesielle strukturer på allergiantistoffene i blodet til de som har hveteallergi.

Hvis du har hatt alvorlige allergiske symptomer som du kan spore tilbake til inntak av hvete er det unødvendig med kostforsøk, men i andre og usikre tilfeller kan kostforsøk være eneste sikre vei til diagnose.

Personer som er utsatt for større mengder hvetestøv, som for eksempel bakere, kan utvikle luftveissymptomer på melstøv. Dette er en annen type allergisk reaksjon enn hveteallergi. Noen opplever også kløe og forverring av eksem i tillegg til rennende nese og øyne når de er i direkte kontakt med hvetemel.

Intoleranse

Selv om du ikke har cøliaki eller hveteallergi kan du få allergiske reaksjoner når du spiser hveteprodukter, såkalt intoleranse (ikke IgE-medierte allergiske reaksjoner). Vi vet ikke sikkert hvor mange som får slike reaksjoner, og vi har heller ingen sikre tester som kan skille mellom allergiske og ikke allergiske reaksjoner av denne typen reaksjoner på hvete.

Reaksjonene som følge av intoleranse kommer senere og er mer kroniske enn de vanlige, akutte plagene ved hveteallergi. Symptomene er vanligvis koblet til mage-tarm systemet, med diaré og magesmerter. Noen reagerer også med dårlig trivsel og vekttap. Ved slike reaksjoner er det liten fare for allergisk sjokk (anafylaksi).

Cøliaki

Cøliaki er en immunologisk tarmsykdom, der tarmvevet blir betent når det kommer i kontakt med gluten. Dette fører til tarmskade som gir problemer med næringsopptaket. Derfor blir cøliaki hos barn ofte oppdaget ved feilernæring, eller dårlig vekst og trivsel. Mange får mage- og tarmsymptomer, men ikke alle.

Når gluten fjernes fra kosten blir tarmen normal igjen, næringsopptaket blir normalt og personen blir helt frisk.

På Cøliakiforeningens nettsider får du vite mer om cøliaki.

Irritabel tarm

Selv om du ikke har fått påvist cøliaki, hveteallergi eller intoleranse kan du få ubehag ved inntak av produkter som inneholder hvete. Slike plager kan ha sammenheng med gjæring i tarmen og kommer inn under diagnoser som irritabel tarm-syndrom. Ved å spise mindre hvete og unngå fint hvetemel, og heller satse på grove kornprodukter og havre, kan du redusere plagene. Du behøver ikke å gå over til glutenfrie produkter.