Eikenøtter og kastanjer

mars 6, 2019 / no comments, on Informasjon, Allergi, Informasjon

Eikenøtter

Quercus robur – tilhører bøkefamilien

Allergi

Eikenøtter er veldig bitre så de fleste vil spytte de ut. Allergi mot eikenøtter er svært sjelden. Det er ikke beskrevet alvorlige allergiske reaksjoner mot eikenøtter.

Eikenøtter skal ikke spises

Eikenøtter inneholder irriterende forbindelser. Symptomer som kan oppstå dersom barnet ditt har spist eikenøtter er magesmerter, kvalme, oppkast og/eller forstoppelse.

Dersom barnet har spist eikenøtter

  1. Fjern eventuelle rester fra barnets munn.
  2. Gi deretter barnet noe å drikke.
  3. Ta kontakt med Giftinformasjonen dersom barnet ditt har spist mer enn 5 – 10 eikenøtter.

Kastanjer

Castenea sativa – tilhører bøkefamilien

Allergi

De spiselige nøttene heter kastanjer. De er botanisk forskjellig fra både hasselnøtt og peanøtt. De fleste med allergi overfor hasselnøtt og peanøtt tåler kastanje. Allergiske reaksjoner er sjeldne, men er beskrevet. Proteinene i kastanjer er like de i latex, avokado, kiwi, fersken og banan. Har man reaksjon på to eller flere av disse kalles det lateks matallergisyndrom.

De føles litt tørre og er det er ikke vanlig å spise dem rå. De kan blant annet stekes eller males til mel. Kastanjeslekten er ikke i nær slekt med hestekastanjer.

Hestekastanjer

Aesculus hippocastanum – tilhører såpebærfamilien/lønn

Hestekastanjer er de mest kjente kastanjene i Norge og vokser helt opp til Nordland. Hestekastanje har også brune nøtter omgitt av et tornete hylster, men disse nøttene er ikke spiselige og er større enn de egentlige kastanjene.

Hestekastanje er rund frukt med pigger på. Inne ligger det som blir til kastanjenøtten. Nøttene på hestekastanjen er giftige for mennesker, de kan utløse brekninger og lammelse.