Kryssreaksjoner ved allergi mot bjørkepollen (or, hassel og salix)

mars 5, 2019 / no comments, on Informasjon, Allergi, Informasjon

Rundt 80 % av alle som har bjørkepollenallergi reagerer også på en eller flere matvarer. Dette kalles en kryssreaksjon og oppstår fordi allergifremkallende stoffer (proteiner) i pollen ligner på proteiner i maten. Kroppen tar feil og reagerer med kløe og hevelser i munn, nese, på lepper og i halsen. Dette kalles “oralt allergisyndrom” fordi symptomer fra munnhulen er mest uttalt.

I sjeldne tilfeller kan en få symptomer som elveblest (utslett og kløe), forverring av astma og mage-tarmbesvær. Ofte er dette milde og ufarlig symptomer, men noen ganger kan det være nødvendig å kontakte lege.

Studier har vist at personer med atopisk eksem og allergi mot bjørkepollen, har opplevd forverringer av eksemet ved inntak av matvarer som kryssreagerer med bjørk. Kraftige allergiske reaksjoner som allergisjokk (anafylaktisk sjokk) kan forekomme, men det er sjeldent.

Personer med allergi mot bjørk kan få kryssreaksjoner mot nøtter, frukt og grønnsaker, for eksempel epler, pærer, rå gulrøtter og hasselnøtter. Mange av de som har allergi overfor or, hassel og Salix kan også reagere på de samme matvarene som ved bjørkepollenallergi.

 

Råd til deg som opplever kryssreaksjoner

Det kan være store individuelle forskjeller på hvilke typer frukt og grønnsaker man reagerer på, derfor er det viktig å prøve seg fram. Svært mange tåler fruktene og grønnsakene når de er varmebehandlet, dvs. kokt, bakt, hermetisert ol. Det er fordi proteinene i disse matvarene endrer seg ved oppvarming slik at man da tåler dem bedre.

Ulike typer epler har forskjellig tendens til å gi plager og det kan derfor være en idé å prøve flere sorter. Å skrelle og dele opp et eple og la det ligge og “lufte” seg en stund kan også forsøkes.