Peanøtter og andre belgfrukter

mars 6, 2019 / no comments, on Informasjon, Allergi, Informasjon

Definisjon

I mange land er det stadig flere som får peanøttallergi, spesielt gjelder dette blant barn. I Storbritannia har det vært en økning i andel personer med peanøttallergi fra 0,5 til 1,5 prosent på seks år. I Sverige har 2 prosent av toåringer og 4,5 prosent av alle åtteåringer peanøttallergi.

Peanøttprotein er en av de mest potente (hissige) matallergener, og den allergien som forårsaker flest alvorlige matreaksjoner i den vestlige verden.

Årsak

Hvis du eller barnet ditt har alvorlig allergi overfor peanøtter eller andre belgfrukter er det stor sannsynlighet for at allergien vil vare livet ut.

All matallergi skyldes en overreaksjon fra immunsystemet som feilaktig oppfatter visse proteiner som skadelige. Når du får i deg peanøtter vil antistoffer fra immunsystemet gjenkjenne proteinene i peanøtten og signalisere at histamin og andre kjemikalier må frigjøres for å bekjempe “de farlige stoffene”. Dermed utløses allergiske symptomer.

Nøtt eller belgfrukt?

Peanøtt er en belgfrukt i erteblomstfamilien og er dermed ikke en nøtt. Selve peanøtten vokser nede i jorden. Peanøtt er en viktig kilde til vegetabilsk protein og fett. Peanøtter brukes i økende grad i matlaging, både som snacks, i matretter, som matolje og som erstatning for nøtter og frø.

Soyabønne er en annen belgfrukt med stor næringsverdi. Soyabønnen utnyttes til soyaprotein, soyaolje og soyalecitin Gjennom prosessering kan soya brukes som melk og ost og ved hjelp av mikroorganismer lages soyasaus, miso og tempe.

Lupin er en ertelignende vekst. Lupinfrøene brukes til å fremstille lupinmel som brukes i bakverk sammen med eller som erstatning for annet mel. Proteinene i peanøtt og lupin er svært like slik at kryssreaksjon kan oppstå.

Symptomer

Vi kan bli allergiske overfor peanøtter og belgfrukter uansett alder, men de fleste får allergien i slutten av barneårene eller som voksen.

Allergisymptomene kan oppstå umiddelbart etter inntak, men de kan også komme flere timer senere. Symptomene kan variere både i intensitet og form.

De som er ekstra følsomme kan få en alvorlig allergisk reaksjon selv ved inntak av svært små, nesten usynlige smuler av peanøtt eller andre belgfrukter.