Fett | Fiber | Fosfor | ikke fett | ikke fiber | ikke fosfor | ikke jern | ikke jod | ikke kalium | ikke kalsiumm | ikke karbohydrater | ikke kcal | ikke kJ | ikke kolesterol | ikke Kopper | ikke magnesium | ikke natrium | ikke protein | ikke salt | ikke selen | ikke sink | ikke vann | ikke vitamin A | ikke vitamin B12 | ikke vitamin B6 | ikke vitamin C | ikke vitamin D | ikke vitamin E | Jern | Jod | Kalium | Kalsium | Karbohydrater | kcal | kJ | Kolesterol | Kopper | Magnesium | Næring | Natrium | Protein | Salt | Selen | Sink | Sitrus | Vann | Vitamin A | Vitamin B12 | Vitamin B6 | Vitamin C | Vitamin D | Vitamin E |
Allergier for sitrusfrukter er sjeldne, men de forekommer. Siden sitrusfrukt ikke utgjør en veldig stor del av det norske kostholdet er det ikke vanskelig å ha et godt kosthold uten disse fruktene.
Årsak
Det er proteinet i frukten man reagerer på når man har en allergi
Sitronsyre, E 330, er et konserveringsmiddel, vanligvis kunstig fremstilt. Det tilsettes i juice av sitrusfrukter, for å oppnå lengre holdbarhet og gi smak. Denne er ikke et allergen og forårsaker ikke en allergisk reaksjon, men kan forårsake irritasjon i hud og munn, og hos noen mageproblemer. Moderate mengder kunstig sitronsyre tåles også ved atopisk eksem. Sitronsyre kan være fremstilt fra sitrusfrukter. De aller fleste tåle både kunstig og naturlig sitronsyre. Her må den enkelt sitrusallergiker må prøve seg frem og se m de reagerer på sitronsyre.
Mange pollenallergikere reagerer på sitrus med oralt allergisyndrom, (OAS). Spesielt gjelder dette personer som er allergiske mot gresspollen da denne kan kryssreagere på sitrus, kryssallergi.
Det finnes ikke mye informasjon om hvor mange som opplever en allergi mot sitrusfrukter, men det er dokumenterte tilfeller av personer som har en alvorlig anafylaktisk reaksjon på appelsiner og andre sitrusfrukter. Det er også sett tilfeller av allergi og anafylaksi på appelsiner og grapefrukt etter at man har trenet / drevet fysisk aktivitet kort tid etter inntak.
Ulike typer sitrus
Den vanligste av sitrusfruktene er appelsin, klementin, grapefrukt, lime og sitron, men det finnes ulike og noe mer ukjente frukter i samme «familie» bla: Kumquat, mandarin, pomelo, pomerans, sweetie (en krysning mellom pomerans og grapefrukt), ugli og limequat. Se www.frukt.no
Symptomer
Symptomene ligner på andre matallergisymptomer. Som ved de fleste typer matallergier, kan man få reaksjoner av ulik alvorlighetsgrad, fra mild til alvorlig. Reaksjonene kan komme direkte etter inntak av sitrus, eller det kan gå timer før de oppstår. For noen kan berøring av sitrusskall eller det å være i samme rom når sitrusfrukten skrelles gi symptomer.
Symptomene kan komme lokalt på huden som:
Disse symptomene kalles oralt allergisyndrom. Personer med OAS som har reaksjoner på sitrusfrukter, kan vanligvis spise fruktene når de er tilberedt. Disse rasjonene kan oppstå når som helst i livet, også etter å ha spist sitrus i mange år uten problemer.
Personer som er allergiske mot skallet fra sitrusfrukter kan oppleve symptomer på kontaktdermatitt hvis de kommer i kontakt med skallet eller med sitrusfrukter.
Symptomene kan være:
I sjeldne tilfeller kan sitrusallergi forårsake en systemisk allergisk reaksjon, anafylaksi, som i verste fall kan være livstruende.
Symptomer på anafylaksi:
Behandling
Ved matallergi er behandlingen å unngå den maten man ikke tåler og ved intoleranse kan det være nok å redusere på inntaket. Dette gjelder også for sitrus.
Hvis du tror at du eller noen i familien din er allergisk eller følsom for sitrus, kan elimineringsdiett være nødvendig.
Unngå:
Forebygging
Reaksjoner forebygges ved å unngå sitrus eller redusere inntaket. Har du en allergi bør du alltid lese ingredienslisten for å være sikker på at maten ikke inneholder sitrus.
Råd og tips:
Diagnose
At du selv følger med og registrer reaksjonene kan være en god hjelp for legen ved diagnostisering av allergi for sitrus.